Gluteeniton mämmi, perinteisesti valmistettuna on aikamoista herkkua, ainakin minulle. Aika harva ruokalaji jakaa niin jyrkästi mielipiteitä, kuin tuo arveluttavan näköinen ruskea mönjä. Joskus sillä myös kiusataan maassamme vierailevia ulkomaalaisia, jotka yleensä miettivät kuumeisesti yritetäänkö heitä huijata syömään ”lopputuotetta” vai onko se oikeasti ruokaa… Perinteisesti mämmiä syödään pääsiäisenä, mutta innokkaimmat fanit nauttivat sitä ympäri vuoden. Tiesitkö, että mämmiä syödään yli kaksi miljoonaa kiloa vuodessa. Eli aika moni siitä tykkää.
Yleensä gluteenittomissa ohjeissa on turvauduttu maustamaan jonkunlainen tattariluumupuuro mämmin makuiseksi. Olen kyllä sellaisiakin kokeillut, mutta herkkä vatsani suuttui totaalisesti luumusta. En myöskään ollut tyytyväinen siihen, että luumu maistui aika reilusti, eikä se mielestäni kuulunut mämmiin. Reseptejä siitä miten se valmistetaan perinteisesti niinkuin alkuperäinen mämmi, mutta gluteenittomista aineista, ei tahdo löytyä. Kehittelin sellaisen siis itse. Tämä on kolmas pääsiäinen, jolloin teen mämmiä tällä ohjeella, mutta pientä viilausta on matkan varrella toki tapahtunut.
Tästä tulee aika reilusti, mutta olen ihan yksin aina lähes kaiken syönyt. Mämmiä voi myös pakastaa, joko ennen paistamista ja paistaa pakastamisen jälkeen tai pakastaa valmiina. Ehkä voit myös ilahduttaa jotain gluteenitonta ystävää mämmillä? Tai sitten vain puolitat ohjeen.

Gluteeniton mämmi imeltymässä

Gluteeniton mämmi perinteisesti

Vaihe 1

12 dl  n.+70c vettä
2 dl   teff jauhoja
2 dl   tattarijauhoja (mieluummin karkeita)
1 dl   tattarilesettä
1/2 dl perunahiutaleita

Vaihe 2

4 dl    kahvia ( tai vettä)
2-3 tl  pomeranssin kuori jauhetta
2-3dl  siirappia
1tl      suolaa

Vaihe 1
1. Sekoita kuivat aineet keskenään
2. Kaada kuuma vesi esim uunivuokaan ja lisää kuivat aineet hitaasti samalla reilusti, vispaten veteen.
3. Peitä astia pyyhkeellä ja jätä mahdollisimman lämpimään paikkaan imeltymään yön yli.

Vaihe 2
1. Laita seos kattilaan ja lisää loput aineet
2.Keitä jatkuvasti pohjasta sekoittaen,niin että kiehuu pari minuuttia
3.Anna tekeytyä kattilassa noin puoli tuntia ja tarkasta maku ja koostumus
4.Kaada uunivuokiin
5.Valuta pinnalle sokerivettä,ettei pinta kuivu
6. Paista n. 1,5 tuntia  +175c
7. Anna tekeytyä seuraavaan päivään kylmässä

Mämmiä pitää imellyttää melko lämpimässä paikassa. Jos mämmi ei imelly, se ei maistu mämmiltä. Itse imellytin leivinuunin päällä 11 tuntia. Onnistuu varmasti myös sähköuunissa, kun valitsee lämpötilaksi n. +40c. Voit myös laittaa kulhon kylmälaukkuun ja mukaan pari muovipulloa, jotka on täytetty tulikuumalla ( ei kiehuvalla vedellä). Perunahiutaleet auttavat imeltymisessä, enkä saanut mämmiä oikein imeltymään ilman niitä. Ruismämmi muuttuu makeaksi imellyttämällä, mutta gluteeniton mämmi ei juurikaan. Laitoin itse 2 dl siirappia, eikä mämmi ollut mitenkään makeaa, eli minun suuhun juuri sopivaa.
Jos kahvi ei sovi, voit laittaa vettä.Kahvi antoi kuitenkin ihanan paahteisen maun, muttei lopputuloksesta silti erota että kahviahan täällä on.
Keittäessä seosta kannattaa olla tosi tarkkana, koska kärähtää pohjaan helposti. Itse sekoittelin puulastalla, jolla sai hyvin vedeltyä pohjaa myöten massaa.
Varmasti riippuen eri jauhojen laadusta ja karkeudesta, seoksen paksuus vaihtelee. Keittämisen jälkeen turpoaa vielä aika paljonkin. Jos seos on puolen tunnin jälkeen niin paksua, ettet pysty kaatamaan sitä vuokiin, niin lisää vettä tai kahvia. Ohjeesta sain 4 pientä foliovuokaa. Älä laita liikaa seosta vuokiin, koska saattaa kuohua yli.
Sekoitin 1:n  desilitran kiehuvaa vettä ja 1/2 desiä siirappia ja valutin sitä vuokien pinnalle.
Mämmi on valmista syötäväksi heti paistamisen jälkeen, mutta mielestäni maku oli parantunut huimasti 2 päivää paistamisen jälkeen.
Itselläni mämmi on säilynyt muovipussissa jääkaapissa viikon. Voi olla että säilyisi pidempäänkin, mutten ole uskaltanut kokeilla.

Gluteeniton mämmi paistettuna

Aivan ihana makupari mämmin kanssa on kauravaniljakastike. Siinä on sen verran makeutta, ettei enää tarvi mämmin päälle sokeri ripausta. Tai jos maito sopii, niin tietenkin kuohukerma on vertaansa vailla.
Olisi mahtavaa kuulla onko joku reseptiä kokeillut ja onnistuiko ?

Aurinkoista pääsiäistä!

 

gluteeniton mämmi