Joulun alla monet tarjoavat pipareita tai järjestävät yhteisiä piparinleivontatapahtumia lapsille. Aikuisena alkaa joskus harmittaa, kun gluteenittomana jää näistä paitsi.

Voin vain kuvitella miltä tuntuu pienestä ihmisestä, joka vuosi toisensa jälkeen päiväkodissa, kerhossa tai koulussa joutuu nielemään pettymyksen, kun ei voi osallistua näihin tapahtumiin tai tarjoiluihin. Tai ainakaan ei pääse maistamaan pienten kättensä taiteilemia tuloksia.

Gluteeniton piparitaikina, joka on helppo leipoa ja ihanan makuinen

Usein vedotaan siihen, että gluteeniton on niin kallista, ettei koko ryhmä voi leipoa gluteenittomia pipareita. Jotkut gluteenittomat taikinat ovat myös tosi vaikeita jopa aikuisen leipoa. Tai sitten pelätään, että ne ovat pahoja.

Tätä taikinaa kehittäessäni halusin sen palvelevan mahdollisimman monia ruokarajoitteisia. Lisäksi halusin sen olevan silti hurmaavan makuinen ja helppo käsitellä. Mielestäni onnistuin ihan superhyvin, vaikka Suomessa ei saisikaan kehua itseään!

Gluteeniton piparitaikina ei ole kallista valmistaa

Laskin taikinalle myös hinnan, joka ei ollut kovin helppo tehtävä. Mausteiden määrät olivat niin pieniä, ettei vaaka punninnut niitä!

Taikinaa tuli 560 grammaa ja sen hinnaksi noin 4 euroa, eli vain reilu 7 euroa/kg. Koska pyöristelin määriä hiukan ylöspäin, niin todennäköisesti hinta on vieläkin halvempi.

Vertailuna kaupan valmis gluteeniton piparitaikina maksaa jopa lähes 20 euroa/kg.

Vieläkö joku väittää, että gluteeniton piparitaikina olisi kallista?

Gluteenittomien pullajauhojen ja ksantaanin osuus hinnasta oli vain 1,10 e. Taikinasta tuli 3 pellillistä pipareita.

Ja nämähän eivät ole välttämättä pelkkiä joulupipareita. Kyllä piparkakkuja voi syödä hyvin vaikka kesälomalla kahvin kanssa!

Gluteenittomat piparkakut

150 g Keiju-margariinia
¾ dl sokeria
1 dl siirappia
2 tl piparkakkumaustetta
½ tl kardemummaa
1 ½ dl perunajauhoja
2 ½ dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteenittomia pullajauhoja
1 tl soodaa
1 tl ksantaania
(1 tl vaniljasokeria)

Laita margariini, sokeri, siirappi, piparkakkumauste ja kardemumma kattilaan ja kiehauta nopeasti, jatkuvasti sekoittaen. Sekoita loput aineet keskenään eri astiassa.

Anna kattilassa olevan seoksen jäähtyä noin +50-asteiseksi, ja lisää kuivat aineet sekaan reippaasti esim. puuhaarukalla sekoittaen. Laita seos kelmuun tai isoon pakastepussiin levyksi, ja laita taikina tekeytymään vuorokaudeksi jääkaappiin.

Kauli taikina leivontapöydällä tai suoraan leivinpaperin päällä, ja ota siitä muotilla kuvioita. Laita yhdelle pellille vain saman kokoisia pipareita, koska eri kokoisilla on eri paistoaika. Paista + 200-225 asteessa uunista riippuen. Pipareiden paistoaika on niiden koosta ja paksuudesta riippuen 5-9 minuuttia.

Vaikka pipareiden käräyttäminen on monilla jouluperinne, niin kannattaa melkein vieressä vahtia viimeiset minuutit!

Leivontavinkki!

Itse kaulin taikinan yleensä suoraan leivinpaperin päälle. Jotta taikina ei takerru kaulimeen, käytän kauliessa kohtuullisesti rypsiöljyä – en jauhoja. Painelen muotilla kuviot taikinaan niin, että väleihin jää paistovaraa, ja sitten poistan reunat ja välit. Näin vältyn pipareiden siirtelyltä, jolloin ne eivät hajoa tai muuta muotoaan!

gluteeniton piparitaikina ja piparit

gluteeniton pullajauhoseos