Gluteeniton vappumunkki

Helpot gluteenittomat hillomunkit valmistuvat ilman erikoisvälineitä. Yllättävän monessa ohjeessa neuvotaan pursottamaan hillo kuuman munkin sisään ( auts ! ) johon tarvitaan pitkäpiikkinen hillotylla. Sormethan siinä meinaa palaa ja hillotylla menee helposti tukkoon. Jotkut myös tökkivät raakaan munkkiin reiän ja täyttävät  hillolla, jonka jälkeen yrittävät kursia reikää umpeen. Jos hilloa kuitenkin karkaa kuumaan öljyyn, niin siitä syntyy kova käry ja pahimmillaan rasva räiskyy sekä alkaa helposti maistua kärähtäneelle.
Opin tämän hillon leipomisen munkin sisään jo lapsena, joltain sukulaistädiltä. Tämän helpompaa ei hillomunkkien leivonta voi olla.

Tärkeimpiä asioita onnistumiselle ovat, että muistat hankkia paistonkestävää hilloa tai marmeladia, koska tavallinen hillo alkaa kuohua kuumassa ja munkki alkaa ”vuotaa” hilloa öljyyn. Tästä seuraa hurja käry.
Kostuta vedellä alemman levyn pinta voitelemalla vedellä, vaikka pullasudilla, ennen hillon lisäystä. Itse käytän sumutinpulloa tähän tarkoitukseen, se liimaa taikinat yhteen, eikä hillo karkaa.
Kohota munkit hyvin, koska ne paistuvat öljyssä niin nopeasti, etteivät ehdi enää paljon kohota keittämisen aikana. Kannattaa leipoa pikkuisia munkkeja, niinkuin tässä ohjeessa, koska ne ovat nopeat keittää, eikä ole pelkoa, että ne ovat raakoja sisältä ja päältä liian tummia.

 

Gluteenittommat hillomunkit 12 kpl
2   dl     vettä
25  g     tuore hiivaa
1           muna
2,5  dl   Jyttejauhoja
3   dl     maissitärkkelystä
1   dl     sokeria
3/4 tl     psylliumia
1/2 tl     suolaa
75  g     margariinia
(3/4 tl   kardemummaa tai 2 tl vaniljasokeria)
Lisäksi tarvitset:
1  dl      paistonkestävää hilloa
n.7 dl    rypsi tai rapsiöljyä
1,5 dl    hienoa sokeria

Sekoita hiiva lämpöiseen veteen vispilällä. Lisää kananmuna. Sekoita pallovispilällä tai monitoimikoneella kaikki kuivat aineet seokseen nopeasti sekaisin ja lisää heti sulatettu margariini. Jos sinulla ei ole monitoimikonetta, alusta lopuksi taikinaa käsin. Jos taikina vaikuttaa löysältä, anna sen tekeytyä 10 minuuttia, niin jauhot ehtivät turvota.
Kauli leivinpaperin päälle reilun sentin paksuinen suorakaide maissitärkkelystä apuna käyttäen.

Kostuta levyn toinen puoli vedellä. Laita hilloa nokareina toiselle puolelle levyä.


Käännä toinen puoli taikinalevystä varovasti leivinpaperia apuna käyttäen hillopuolen päälle.


Voit painella varovasti reunat ensin kiinni paperin kanssa ja vetää varovasti sen jälkeen paperi pois. Niinkuin näet, hillo nokareet erottuvat helposti taikinan läpi.

Laita paperin reunalle kasa maissitärkkelystä ja pyöräytä juomalasin reunaa aina jauhoissa ja paina sitten munkki irti pyöräyttäen lasia. Älä siis paina suoraan alaspäin, vaan ensin vain lasin oikea reuna ja siitä alat pyöräyttää vastapäivään niin, että ympyrä sulkeutuu ja munkki lähtee irti. Yli jääneistä taikinan reunoista voit kaulia pikku levyn ja saat vielä muutamia munkkeja.


Kohota munkit leivinpaperilla ja pyyhkeellä peitettynä hyvin lämpimässä paikassa n. 20 min. Laita öljyä laakeaan kattilaan tai kasariin n. 7dl. Öljyn määrä riippuu kattilan koosta ja muodosta. Jos haluat paistaa vain vaikka 2 munkkia kerrallaan riittää siihen pienempi määrä öljyä ja pikkuinen kattila. Kuumenna öljyä. Voit koittaa öljyn kuumuutta vaalealla gluteenittomalla leipäpalalla. Jos leipäpala poreilee pinnalla ja ruskistuu hetkessä, on öljy tarpeeksi kuumaa.
Kasta reikäkauha  ensin öljyssä, ettei ensimmäinen munkki tartu siihen ja nosta munkkit öljyyn kauhalla.

Paista ensimmäistä puolta n. 2 min ja käännä. Varo ettei öljyä roisku !


Toiselle puolelle riittää usein vähän lyhyempi paistoaika, mutta näet kyllä väristä vertaamalla siihen ensimmäiseen puoleen ovatko sopivasti ruskeita. Nosta munkit valumaan talouspaperin päälle ja anna jäähtyä jonkun aikaa.

Laita pussiin sokeria ja muutama munkki ja ravistele varovasti, niin munkki sokeroituu joka puolelta.

Gluteenittomat munkit hillolla

Vaikka tuntuu, että työvaiheita on hurjan paljon, meni minulla aktiivista työaikaa ”pikku apurin” kanssa reilu tunti. Yksin olisin varmaankin selvinnyt sukkelammin. Kun laskee mukaan taikinan lepoajan, munkkien kohotusajan ja niiden jäähtymisajan, meni aikaa vähän yli kaksi tuntia, ennenkuin pääsimme polttamaan suut kuumalla hillolla. Mutta kyllä kannatti !
Muista olla varovainen kuuman öljyn kanssa. Pidä kansi lähettyvillä, jos rasva sattuisi syttymään. Pikku apurit taas kannattaa pitää kaukana  rasvassa keiton ajan, vaikka muuten osallistuisivat leivontaan.

     Makoisaa vappua !!!!

Gluteenittomat helpot hillomunkit