Helppo gluteeniton täytekakkupohja syntyy kolmesta raaka-aineesta, joita saa ihan jokaisesta kyläkaupasta. Tämä on taatusti helpoin, halvin, nopein ja varmin tapa saada gluteeniton sokerikakkupohja onnistumaan. Koska kakku paistetaan useammassa erässä, ei tarvitse tuskailla sisältä raa’an kakun kanssa tai pelätä hajottavansa haurasta kakkupohjaa leikatessaan sitä osiin.
Kakun paistoaika on vain vaivaiset 8 minuuttia kiertoilmauunissa, joten tämän uskaltaa pyöräyttää kesälämpöiselläkin, ilman että uunin täytyy olla päällä pitkään lämmittäen koko talon.

Toivon, että tämä postaus tavoittaisi mahdollisimman monia, jotta kukaan gluteeniton joudu syömään juhlissa pakastemuffinssia, kun toiset syö mansikkakermakakkua.
Valitettavan usein kuulee jopa ammattilaisen suusta, ettei ole mahdollista tarjota kaikille gluteenitonta, koska se olisi liian kallista. Tässä kakussa  perunatärkkelyksen hinta on n. 0,76e . Takuulla tulee kalliimmaksi ja työaikaa palaa, jos tekee kahta erilaista kakkua vaikka isompiinkin juhliin. Se, miten vaikka pitopalvelun on mahdollista huolehtia siitä, ettei kakku kontaminoidu gluteenin kanssa, onkin sitten jo toinen postauksen aihe.
Monihan on tehnyt saman tyyppisellä ohjeella kakkupohjia aina. Siinä on yhtä paljon kutakin raaka-ainetta. Minusta se on kuitenkin liian makea ja käsitellessä tosi haurasta, kun se tehdään gluteenittomista jauhoista. Laitan vähemmän sokeria ja enemmän perunajauhoja, silloin pohja ei ole liian makea eikä myöskään herkästi hajoava.

Tarvitset;

3         kananmunaa
1,5 dl  sokeria
2    dl  perunatärkkelystä
(1    tl  vaniljasokeria)

 

Kananmunia 3kpl;tta, perunatärkkelystä on saman verran enemmän, kuin sokerin määrää on vähennetty, verrattuna munien määrään.  Käytän korkeita kapeita laseja, joista on helppo nähdä määrät. Samassa suhteessa voit helposti muuttaa pienemmän tai isomman määrän.

 

Vatkaa sähkövatkaimella munia ja sokeria niin kauan, että vaahtoon jää näkyvä kahdeksikko. Munien täytyy olla huoneenlämpöisiä, että ne vaahtoutuvat hyvin.

 

Siivilöi perunatärkkelys vähän kerrallaan vaahtoon.

 

Nostele taikinaa korkealle ja pyöräytä varovasti pohjan kautta niin, että kaikki jauhot ovat sekoittuneet.

 

Laita leivinpaperoidulle pellille 3 irtopohjan reunaa ilman pohjia. Paista 7-10 min + 200c. Uuneissa on hurjasti eroja, joten vahdi kakkuja viimeiset minuutit, etteivät ne vaan pala !

 

Anna jäähtyä noin 15 minuuttia ja poista ensin vuoan reunat ja sen jälkeen nosta varovasti kakut irti leivinpaperista. Jos tuntuu, ettei kakku irtoa tai meinaa hajota, anna jäähtyä lisää.

 

Itse halusin tehdä korkean kakun, joten käytin halkaisijaltaan 16 cm vuokaa, jolloin pohjat ovat aika paksut. Tämä ohje riittää hyvin myös 20cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan, jolloin pohjista tulee ohuemmat. Jos haluat tehdä vielä isomman kakun, lisää raaka-aineiden määrää.

Seuraavissa juhlissasi kaikki voivat syödä hyvillä mielin samaa kakkua. Voit myös pakastaa pohjia yksittäin ja yllätysvieraiden ilmoittaessa tulostaan, kostuttaa yhden kakkulevyn, vatkata siihen vaikka kaurakermaa päälle ja lisätä runsaasti tuoreita mansikoita pinnalle.
Jos yleensä leivot keittiössäsi gluteenillisista jauhoista, muistathan huomioida puhtauden. Varmista että, monitoimikoneet, vispilät, kulhot ja kakkuvuuat ovat varmasti puhtaat. Jos on pienikin riski, että kaapissa olevissa aineksissa on seassa gluteeniviljoja, kannattaa ostaa puhtaat sokerit ja perunatärkkelykset.  Myös uuni täytyy pyyhkiä kostealla liinalla ennen kakkujen paistoa.