Testikeittiössä ensimmäisenä vuorossa ovat gluteenittomat jauhoseokset ja niiden kanssa saatavat erilaiset lopputulokset.

Tässä testauksessa vastaan kysymykseen: Miksi gluteeniton leivonnainen epäonnistuu, vaikka sen leipoo samalla reseptillä?

No, syynä on usein väärä jauhoseos.

Usein reseptissä lukee ”gluteeniton jauhoseos”. Jauhoseoksissa on kuitenkin uskomattoman paljon eroja. Moni ei tule ajatelleeksi, kuinka paljon eroa voi olla siinä, miten paljon tai vähän jauhot voivat turvota. Myös jos jauhopussi on ollut pitkään auki, saa jauhot kuivumaan. Silloin ne tietenkin turpoavat enemmän kuin ihan tuoreet jauhot.

Vasemmalla omalla jauhoseoksella leivottu, keskellä Jyttejauhoilla leivottu ja oikealla Fin mixillä leivottu.

Valitse ohjeessa mainitut tai mahdollisimman samanlaiset jauhot

Jos gluteenittomasta leivonnasta ei ole kokemusta, voi olla vaikeaa päätellä, onko taikina liian löysää tai liian kovaa, jolloin lopputulos voi olla surkea. Väitän, että tämä on suurin yksittäinen syy siihen, että gluteeniton leivonta epäonnistuu.

Jos ohjeessa sattuu lukemaan vaikka Jyttejauho, kannattaa kokemattomamman leipurin käyttää juuri näitä jauhoja. Jos tämä ei ole mahdollista, kannattaa tutkia, minkä jauhoseoksen ainesosaluettelo on mahdollisimman samankaltainen. Nykyisin melko vaivattomasti netistä löytää lähes minkä vain tuotteen tuoteselosteen.

Taikinasta jo näkee, että eri jauhoilla siitä tulee täysin erilaista.

Gluteenittomat jauhoseokset testissä

Valitsin koeleivontaan jauhoseokset, joista yksi on oma, salainen jauhoseokseni. Tiesin jauhoseosten olevan aivan erilaisia leivontaominaisuuksiltaan. Silti minullekin oli todellinen yllätys, kuinka iso ero loppujen lopuksi olikaan.

Olisi tietenkin mahtavaa väittää, että oma seokseni oli ylivoimaisesti paras leivontaominaisuuksiltaan. Rehellisenä ihmisenä minun täytyy kuitenkin myöntää, etten valitettavasti voi tuulettaa ylivertaisuudella. Totuus on, että käyttämäni sämpyläresepti oli laadittu omalle jauhoseokselleni, jolloin siitä tuli tietenkin paras lopputulos.

Muistakin jauhoseoksista olisi tullut ihan hyvät sämpylät, jos olisin vähentänyt tai lisännyt reilusti jauhoja jauhoseoksesta riippuen, niin että taikinasta olisi tullut koostumukseltaan sopivaa.

Punnitsin eri jauhot, paljonko painoi 2 dl:

Oma seos  116 g
Jyttejauhot 132 g
Fin mix 112 g

Jos taikinan olisi tehnyt mittaamalla jauhot grammoina eikä desilitroina, ero lopputuloksessa ei olisi ollut noin suuri. Jyttejauhot ovat Fin mixiin verrattuna niin kuitupitoiset ja turpoavat niin paljon, ettei grammoissa mittaaminenkaan olisi kuitenkaan tasoittanut eroa lopputuloksessa kokonaan.

Vasemmalla omalla jauhoseoksella leivottu, toisena Jyttejauhoilla leivottu ja viimeisenä Fin mixillä leivottu vielä raakoina ”sämpylöina”.

Paljastan pian salaisen jauhoseokseni

Miten taikinan sopivan koostumuksen sitten voi päätellä? Tulen käsittelemään aihetta myöhemmissä julkaisuissa tarkemmin. Julkaisen myöhemmin myös oman, salaisen jauhoseokseni ohjeen ja muutaman ehdotuksen sen turvalliseen muokkaamiseen esimerkiksi allergioiden takia. Listaan jauhot myös erilaisiin kategorioihin sen mukaan, ovatko ne kevyitä, raskaita ruismaisia tai kenties jotain siltä väliltä.

Onko sinulla kysymyksiä tai ehdotuksia, mistä haluaisit minun kirjoittavan? Tai mitä haluaisit minun testaavan testikeittiössä? Kommentoi alle tai ota rohkeasti yhteyttä: [email protected]